Ashtanga yoga

Ashtanga Yoga geeft kracht, energie, zelfvertrouwen.

In de Ashtanga yoga werk je aan een serie yoga houdingen die je in vloeiende bewegingen doorloopt. De bewegingen lopen synchroon met de beweging van de adem. Jij bent met de aandacht hierbij aanwezig. De serie is iedere week gelijk. Toch is een les altijd anders. In ieder geval iedere les veel asana's (yogahoudingen).

Tijdens de training luister je voortdurend naar je ademhaling. Je neemt dit proces waar en hierdoor ben je met je aandacht aanwezig in het moment.

Je beweegt, je ademt, je hebt de aandacht erbij, ook bij het voelen van sensaties in het lichaam. Bewegen, bewust ademen en aandacht hebben voor het lichaam en de gevoelssensaties dat brengt je aandacht meer in je eigen kern (waarheid). Er is minder ruimte om te denken en te piekeren (Maya/ sluier van illussie). Wie minder denkt, voelt meer en is meer in waarheid aanwezig. Waarheid is de enige zekerheid en vastheid in het niet controleerbare leven zelf. Waarheid geeft zicht, inzicht en richting. Zelfvertrouwen dus! Wie in de waarheid is, voedt de waarheid met energie, gewicht en vertrouwen. Als de waarheid er helemaal mag zijn zoals de waarheid er is dan hoeft niets meer te veranderen (vrij van activiteit zijn) en ontstaat waarlijke vrijheid (vrede met wat is) en wordt levensruimte ervaarbaar (Samadhi, achtste stap op het achtvoudige pad van Patanja).

Het is een lange weg, het zijn in alle opzichten geen gemakkelijke lessen. Ashtanga is een enorme uitdaging. Toch is de gemiddelde leeftijd van de groep op dit moment tussen jong-volwassen en 60 jaar oud.

Voor de ashtanga yoga krijg je een gedegen vooropleiding tijdens de lessen Flow-Hatha yoga / Ashtanga starters groep.

content image

Ashtanga Yoga is focus en onderzoek.

Tijdens de Ashtanga yoga leer je luisteren naar de adem en je lichaam met al haar signalen. Focus dus. Een uur lang niet luisteren naar je altijd voortdurende gedachten (geloof en overtuiging).

Als je werkelijk luistert en onderzoekt, kloppen dan de gedachten wel die jij gelooft? Daar kom je van zelf achter tijdens de training.

Je leert zien dat jouw aannames en vooronderstellingen de reden zijn dat je levensenergie beperkt is. Daarvan wordt je flexibel (velen horen graag het woordje ‘lenig’).

Gun je jezelf een eerlijk antwoord waardoor de lucht weer zuiver wordt, wat helend werkt op je organen (lever, nieren, galblaas, milt,dikke darm, enzovoort).

Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Aan het einde van de les, oefen je in rug lig, op het laten gaan van aannames en vooronderstellingen (kortom; de gedachten) en je oefent ook weer op het werkelijk stil worden van binnen.

In stilte ontvang je ontspanning, in een ontspannen lichaam kan levenskracht moeiteloos doorstromen naar alle cellen van je lichaam om nieuwe levensenergie en nieuwe kracht op te doen waarna verbruikte energie het lichaam weer kan verlaten. Vertering en verwerking optima forma.

Ashtanga Yoga is een actieve yogavariant; een pittig stukje yoga-sport. Yogaschool Andante biedt als een van de weinige Ashtanga yoga aan in Friesland.

Ashtanga yoga bij yogaschool Andante Heerenveen, iedere maandag avond tussen 19:00 uur tot 20:10 uur (vanaf september 2018 tussen 18:50 en 20:00 uur.)